neděle 29. července 2007

Rax Alpe - Preiner Wand

Celý týden sledujeme počasí a původně plánovaný Grosse Priel v Totes Gebirge rušíme a volíme náhradní variantu, což je Rax Alpe. Tam by pršet moc nemělo. V pátek 27.7.2007 odpoledne konečně vyrážíme. Ve Znojmě ještě ladíme formu: broskvičky, švestičky, merunčičky a hlavně kvasáky! :) V pohodě nacházíme za vesničkou Prein an der Rax parkoviště, kde budeme nocovat. Večer se jdeme ještě "projít" pod nástup - namlsat se :-)
Ráno počasí nic moc. V noci pršelo a teď místama mží nebo i lehce prší. Cestou k nástupu místy moknem, ale za hoďku a něco jsme již pod stěnou, kde nacházíme začátek feraty Hans von Haidsteig. Jak by řekl Dodo, navlíkáme se do "kunďáků" a "kozáků" a za stálé nepřízně počasí postupujem vzhůru. Začátek dost klouže, i přesto jdem svižně, že Alfi ani nestíhá fotit :) Druhý žebřík (nejištěný), komín, počasí se lepší, vykukuje slunce a to už dolézáme k Madonně, kde je i vrcholová knížka. Fotíme, svačíme a hrnem to po laně dál. Nahoře dost fouká, ale výhledy jsou parádní. Slunce hřeje, tak jen aby to vydrželo! Skotačíme na vrcholu Preiner Wand 1873 m :-) Je teprve 10 hodin a tak se rozhodujem sejít dolů a dát i druhou feratu ve stěně, což je Königschusswand Steig. Nemáme průvodce a tak se drbem svahem v domění, že najdem nástup. Po hodině balancování na suťi docházíme znova k Haidsteigu a od dalších lezců zjišťujem, že musíme úplně dolů a zleva stěny. Nadávek moc neni, kluci neváhají a sestupujou. Já se necítím a dávám si znovu nahoru Haidsteig. Jde mi to o poznání lépe! :-) Nahoře se kochám výhledem a jdu se k Neue Seehütte vyvalit na sluníčko. Mám dost času než borci dolezou... Obloha se zatahuje, jdu jim naproti a cestou pozoruju nějaké zoufalce ve stěně slaňovat. Nic moc! Kluci dolézají a mají toho dost. Na chatu dobíháme již za bouřky, dáváme polívku a pivko - škoda že lahvový! Po dešti rušíme výlet na hřeben a sestupujem. K autu docházíme za deště a líp už rozhodně nebude. Prší nám celou cestu dom. Ve Znojmě si dáváme repete a cesta je hned veselejší! :-)
Trošku mě mrzí ta nelezená druhá ferata a že jsme se nepodívali na hřeben, ale aspoň mám důvod se sem znovu někdy podívat ;-) Těším se! Bylo to parádní! Díky chlapci!

Ráno pod stěnou Preiner Wand
Začátek stojí za to :-)
Dolez nad komínem k Madonně
Grupa u Madonny :-)
A je po dešti a krásně
Vrchol Preiner Wand 1783 m
Ta malá tečka, to su já :-)
Königschusswand Steig

neděle 22. července 2007

H.S.H. Vysočina Cup 2007

Letošní "Botas" se konal 20.-22.7.2007 v Borové u Poličky a okolí.


Žhavil jsem to v Áčkách po všechny 3 dny co to šlo, ale první etapu to víc žhavilo slunce a tak jsem zaběhl až druhou :-) A to na slušném 6. místě! Jenže při E3 mi po chybě klucí zezadu trošku vojeli prdelku a pěkné umístění vzalo za své. Propadl jsem se z 7. místa na celkové 16. místo :-( Celkové výsledky.

neděle 8. července 2007

Klettersteig na Hohe Wand

V pátek 6.7.2007 brzo ráno vyrážíme směr Vídeň, pak po dálnici na Graz a u Wiener Neustadt sjíždíme. Odtud je to jen kousek k přírodnímu parku Hohe Wand.
Neváháme, balíme a vyrážíme z parkoviště kolmo nahoru pod skálu, kde má být nástup na náš cíl - HTL Steig. Po "chvíli hledání" nacházíme nástup, navlíkáme se do sedáků a postupně vyrážíme. Začátek, který je klasifikace E je výživný :-) Počasí vychází - neprší, občas vykoukne slunce. Jde nám to parádně, takže jsme za slabou hodinku u vrcholové knížky aneb "Věra: již nikdy více!". Pak se cesta dělí a je na výběr dolezení HTL Steig nebo krátký a extrémní Blutspur. Dolézáme normálně a nahoře se kocháme z vyhlídky Skywalk. Je kousek po poledni, nacházíme útulnou hospůdku a dáváme výbornou polévku a pivko za 7€. Někteří z nás by si dali nejraději šlofíka, ale jsme tu přece kvůli něčemu jinému, ne? Kousek pod kopcem je ÖTK klettergarten a hned za ním je Blutspur. Lehce lezem a dáváme si ještě navrch klettersteig Blutspur, který má sice 35 metrů, ale je to nářez! :-) Cestou dolů si ještě dáváme jeden komín a pak už nás čeká cesta dom. Byl to parádní výlet!

Začátek HTL klettersteig

David, Jindra, Alfi a Hubánek.

Skywalk a parádní výhled.

Blutspur

Výhled směr Rax Alpe