neděle 29. listopadu 2009

Sběrači jmelí '09

Slunce vychází, ještě poslední přípravy a jde se na věcŠtand 10 metrů nad zemí - foto a leze se dálZa dvě hodiny máme nasbíráno - slušná úrodaLetos se nám podařila spíš kvalita než kvantitaPěkný advent všem - jmelí k vánocům prostě patří :-)

sobota 28. listopadu 2009

Tři z dvanácti

Na nohou hřebíkáče, v ruce mapu, v hlavě okruh tak na dvě hodiny a před sebou 12 vrcholů, které hodlám zdolat. Vybíhám z Borku přímo na první vrchol - Kašovku. Podložka je pravá vysočinská, náročná a podmáčená. Srovnávám se s turistickou mapou a azimutem dobývám druhý vrchol - Za Lištinou. Sbíhám na Zubačku a čeká mě Tisůvka - skalní útvar 792 m.n.m. tvořící vrchol... Když se však dostávám na vrchol, jsem spíše na dně. Totálně vykydlej a hotovej - po 30-ti minutách! Je mi blbě a je mi jasný, že tělo nepřemluvím. Vracím se zpět indiánským během, kdy se střídá běh s chůzí a po 70-ti minutách mám to martýrium za sebou. Sem se ještě vrátím...

středa 25. listopadu 2009

Dlouhá na odpis

Čtu si zápis z jednání soutěžní komise sekce OB a vybaví se mi švejkovské zvolání: "Tak nám zrušili Mistrovství na dlouhé trati, paní Müllerová!". Ano, je to bohužel tak. SK zrušila od roku 2011 MČR na DT a dokonce uvažovala o zrušení MČR v NOB. Ale ono nezůstalo jen u "pěšího" OB. V MTBO bylo zrušeno též MČR na DT a navíc ještě MČR free order.

Je pravda, že dlouhou jsem neběžel už několik let, ale taky je pravda, že jsem se spoustu let snažil přes zimu na dlouhou natrénovat. Byla to dobrá motivace. To, že to nakonec s mojí účastí nedopadlo, je už věc jiná. Přece jenom se přes zimu běhají lépe dlouhé laufy, když vím, že na jaře je dlouhá a já bych jí chtěl minimálně přežít. To už je teď passé.

A důvody pro zrušení MČR na DT? Ty jsou mimo jiné zmíněny na BENu v rozsáhlé diskuzi. Nezbývá než se smířit s tím, že nejdelší a doufám, že královskou disciplínou bude klasika. A kdo bude mít chuť na něco delšího, nechť si vybere z nabídky ČAR a ČAES.

neděle 22. listopadu 2009

Krajem lesů vod a strání

Pryč je azuro, které panovalo celý týden. Deka se drží proklatě nízko, takže z rozhledů dnes nebude nic. Vybíhám s Danem z Adamova po žluté na Vranov a je mi jasný, že zadarmo to dnes nebude. Na třech úvodních kilometrech nabíráme 320 výškových metrů. Obíháme Vranov a sbíháme vymletým údolím po červené k Svitavě, abychom mohli hned zas nabírat výšku ve stoupáku na Nový hrad. Po Hradské cestě stoupáme dál až k Máchovu památníku, kde není (překvapivě) vidět ani "ň".

Následuje seběh po žluté, po kotníky v mazlavém blátě, na Býčí skálu. Ve stěně zrovna visí Adam Ondra a něco tam "nacvičuje" v převisu. Moc dlouho se nekoukáme a valíme dál - čaká nás lahůdkový výběh po žluté na svážnici k Babicím. Dan ožívá, trhá bláto a poslední výběh je za námi. Teď už jen parádní seběh po modré nad Švýcárnou k Sedmi dubům a dál zkrz Adamov. Za 135 minut jsme si loupli výživných 21 km spolu s 1200 m převýšení - na pohodu :-)Celá trasa: 21 km a 1200 m převýšení dle mapy!

sobota 21. listopadu 2009

Pěšinky v mlze

Od rána máme tu v brněnské kotlině krásné inverzní počasí. Ironií však je, že jsme v kotlině a né o pár set metrů výš - je mlha, že by se dala krájet. Odpoledne se nořím do mlhy a po lesních pěšinkách dávám hodinový okruh k Ořešínu a zpět. Kochačka žádná - jen rozostřený výhled před sebe, ticho a vlhko...

čtvrtek 19. listopadu 2009

Ranní nálada

Vybíhám chvilku po rozednění a odměnou mi je mlžný opar dole v Zamilcu a vykukující slunce nahoře na Soběšicích. Epesní!

úterý 17. listopadu 2009

Blátivý OLBS-15

Už je to docela dlouho, co jsem běžel tento v minulosti velice oblíbený okruh chotěbořských běžců. V posledních letech jsem ho opomíjel a nebo jsem si ho upravil tak, aby byl téměř celý terénem a běhával upravenou variantu, nikoli však původní okruh. Nevím co mě to napadlo, ale když jsem dnes odpoledne přiběhl ke kapličce a lehce se protáhl, rozhodl jsem se dát si OLBS na čas - pod 60:00. Dokonce jsem si na známých místech kontroloval čas, abych veděl, jak na tom jsem. To už jsem dlouho neudělal... Chvilkama prší a všude je bláta až to hezký není. Cesty jsou podmáčené, uklouzané a nejvýživnější je asi cesta na Bílek, kdy je bláta místy až po kotníky. I když na spojovačku od hájenky to zdaleka nemá. Snažím se makat, ale moje dlouhodobé "nicnedělání" je znát. V závěrečném kopečku k lavičce už toho mám plné zuby a u kapličky si stopuju čas 59:09. Žádná sláva to není, ale cíl dát to pod hodinu je splněn. Na svůj osobáček z roku '97 jsem zaostal 4:42! Ten okruh má každopádně něco do sebe!Fotky jsou z dopolední turistiky na Doubravce.

neděle 15. listopadu 2009

Ku Polomi do pralesa

Na nedělní hodobóžo výběh jsem si připravil běžeckou lahůdku po Železných horách. Vybíhám z Chloumku kolem Křemenice a dál přes les a skrz přírodní rezervaci Zubří až ke kostelíku nad Zubří. Nefouká, slunce ještě hřeje, bláto má správnou lepivou konzistenci a já pokračuju dál přes Hlubokou dolů k řece Chrudimce. V lese si ještě trošku natahuju trasu, ale to už vbíhám do pralesa Polom. Jedná se o jednu z nejvzácnějších lokalit na Železných horách, kde jsou zachovány jedlové bučiny s javorem klenem a smrkem. Snažím se něco nafotit, takže moc neběžím a jen se kochám. Odtud už je to jen kousek přes les na Chloumek... Suma sumárum asi 16 km a 93 minut.

sobota 7. listopadu 2009

Dušičkový závod '09

Dušičkáč na konci sezóny je vždycky fajn. Nic nevadí, že netrénuju a nemám formu - letošnímu ročníku nešlo odolat. Vášnivý diskutér Jörgen Jansa, jakožto pořadatel, si pro nás připravil přeběh z Budislavy do Skály. Celkem přes pět map. Už to budilo mírný respekt a po více jak půlhodinové cestě busem na start, jsem věděl, že to rozhodně nebude zadarmo.Mapa 1 - Dudychova jeskyněZačínám docela dobře, když jedničku razím mazácky první a jsem ušetřen fronty na ražení. Na dvojce si myslím něco o trháku, ale na trojce už díky lehce zašité kontrole stojím frontu a mám co stahovat. Žádný odpočinek se nekoná a všichni to od začátku docela valej. Ještě na první mapě se trhá vedoucí skupinka, na kterou začínám(e) ztrácet. Bojovný duch mě pomalu začíná opouštět a „neviditelné“ kontroly spolu s frontou na každé ražení mě dost demotivujou.Mapa 2 - KazatelnaKe konci druhé mapy nám chytrou obíhačkou utíká David a já navíc zapomínám orazit poslední kontrolu před výměnou mapy a zároveň občerstvovačkou. Vracím se pro ni, a když odbíhám z občerstvovačky, mám na první skupinku 10 a na druhou 5 minut ztráty. Následuje přeběh po turistické mapě, kde se začínám smiřovat s tím, že půjdu sám. V tu chvíli nemám pocit, že bych mohl někoho ještě doběhnout.Mapa 3 - TuristickáZásadní postup turistické mapy na druhou kontrolu nevolím dobře a jdu zleva přes všechna (ač to tak nevypadá) hluboká údolí. Doléhá na mě únava a už si nemyslím, že Dušičkáč je fajn. Než však doběhnu na druhou kontrolu, sbírám na poli ty, kteří mě na občerstvovačce opustili. To mi trošku pomáhá a navíc mě dobíhá Greg a tak nejdu sám. Na čtvrtou kontrolu volíme přímý postup přes pole ke kostelíku – je to sice kratší varianta, ale skrz hóóódně studenou říčku.Mapa 4 - KošumberkMěním další mapu a čeká mě přeběh přes Košumberk. Do běhu se musím čím dál víc nutit, ale když se rozběhnu, ještě to jde. Utíkáme pronásledovatelům a až po chybě na suché rýze nás dobíhá Tomík. Navíc se dozvídám, že Greg nemapuje, bo nemá mapu. Pomalu ale jistě mi dochází síly i morál a Greg s Tomíkem se mi začínají vzdalovat. Druhá občerstvovačka přichází více než vhod, jen ten kopeček za ní už nejsem schopný vyběhnout a tak jdu – jdou i jiní.Mapa 5 - Čermákova skálaMěním mapu za poslední a do cíle už to není daleko. Ještě stále běžím, ještě stále žiju. Do hospody (do cíle) vbíhám v čase 197:48 na 9. místě v celkovém pořadí. Jsem spokojený, adekvátně unavený a v hlavě si promítám celou tu štreku. Aleš naměřil 26,8 km a to už je slušná porcička přes pět map. Začínám se těšit na příští rok – pořadatelé ohlásili přeběh do Skály z Borové u Poličky!

neděle 1. listopadu 2009

Dotočeno jest

Poprvé v listopadu, ale nejspíš naposledy v tomto roce, jsem vytáhl svého SUPíka na vyjížďku. Teplota lehce nad nulou, sychravo, mokro a studený vítr - ideální na kolo. Za dvě hoďky objíždím okruh na Lhotku, Bílek, Sopoty, Podmoklany, Branišov a pak zpět na Lhotku a do Chotěboře. Jsem od bláta úplně všude, ale nemělo to chybu. Dokonce jsem nikoho nepotkal :) A kolo? Vyčistit, promazat a uložit k zimnímu spánku!